En lång resa med bilen blir fort monoton. De vackra landskapen i Sverige kan inte hänföra dig i flera timmar. Att bara lyssna på radion blir också tröttsamt, slutligen sitter man och sjunger med i reklamslingorna istället för låtarna. Hur kan du underhålla dig under färden?

Spel i reseformat

Brädspelsmarknaden har kommit på den briljanta lösningen för att göra sina stora, otympliga lådor och spel lättare att ta med och spela överallt. De har krympt ned allting till reseformat. Vissa spel har förenklats för att kunna vara spelbara på liten ytan, medan andra har bara kommit på smarta lösningar för att skapa ett fullt spel i mindre format.

Nu kan du spela Cluedo i bilen och försökte lista ut vilken av dina syskon eller vänner som mördare professor Plommon i salongen med kandelabern. Eller så kan du utmana dem och briljera med dina kunskaper i Trivial Pursuit pocket size där du helt enkelt markera på en papperslapp vilka tårtbitar du lyckats ta.

Mobilen – din nya bästa vän

Hunden i all ära, men kan en hund uppdatera din Facebook, erbjuda dig gratissaker såsom free spins på ditt favoritcasino, ringa ett samtal till mamma och berätta att du är på väg, eller ta ett löjligt kort på dig och dina medpassagerare? Nej, riktigt så mycket kan inte en hund göra. Men mobilen kan!

Med mobilen kan du också titta på streamade filmer och serier (om du har tillräckligt med surf), spela tonvis med spel och göra lite sista-minuten-jobb på resande fot.

Billekar

Om inget av detta känns roligt, kan man istället leka lekar. Regnummerleken handlar om att man ska hitta registreringsnumren i rätt ordning. Du måste alltså först se nummer 001 på en nummerplåt innan du kan gå vidare och leta efter 002. En lek som handlar i största delen om att stirra på nummerplåtar och hålla tummarna.

Annars är bilbingo lite mer fartfyllt. Varje person tar ett papper och ritar upp ett rutnät (hur många rutor bestämmer ni själv). Ni får själv välja vart ni vill skriva i de olika sakerna som ni ska hitta, så ingen av er har samma sak i samma ruta. Ni kan leta efter en blå Volkswagen, en Statoilmapp, att föraren behöver besöka toaletten, eller vad ni vill. Den som först fyller i en rad vinner!