Det är inte bara bilen som man behöver se över varje år. Lastbilar ligger på vägarna året runt, varje dag, och är i ännu mer behov av att vara i toppskick. 

Köpa

Har du ett litet åkeri eller annan företagstyp som kräver en lastbil, rekommenderar vi att man köper begagnat. Lastbilar som man köper begagnat har oftast gått väldigt många mil, men de har också blivit väl omhändertagen och fått regelbunden service samt fått alla dåliga delar utbytta genom åren. Så stirra dig inte blind på milantalet.

Köper du begagnat av en privatperson är du skyldig att se över så att lastbilen är i det skick som säljaren utlovar. Det kan innebära att du behöver åka och besikta den, samt har goda kunskaper om hur lastbilar fungerar. Det är lättare, men kanske lite mer kostsamt, att köpa begagnat av ett företag istället.

DAF Sweden säljer begagnade och nya lastbilar. Dessa lastbilar är populära och tål svensk vinter lika bra som medelhavssommar. Företaget brukar även delta i Dakarrallyt i lastbilsklassen. Hos ett företag får du ett rättvist pris och skyddas även att fler köplagar än om du köper privat.

Service

Har du lite kunskaper om lastbilsmotorer ska du inte meka själv. De är uppbyggda på andra sätt än bilar och framförallt förlorar du pengar varje timme som lastbilen står stilla i garaget och behöver fixas.

Gör regelbunden service på lastbilen och var noga med att se över den efter längre resor. Har du köpt genom DAF har du exempelvis tillgång de alla deras verkstäder. De finns i hela Europa så även om du får stopp på vägarna i Tyskland kan du få assistanshjälp.

En lastbil kostar mycket att ta hand om, men utgifterna överstiger inte inkomsterna som den ger när den är ute på vägarna.