Som bilägare vill man skydda sin tillgång, både på vägen och hemma på gården. Vi vill att bilen ska fungera när vi ska ut med den, inget får ha hänt med den utan att vi märk det. Vilka säkerhetsåtgärder kan du ta för att se till att bilen står och rullar säkert?

Gör service

Många kanske tror att hela grejen med att göra en service på bilen är verkstädernas knep för att få dig att komma dit oftare. Faktum är att bilens delar utsätts för enormt slitage på vägarna och om fel del går sönder kan det leda till totalt motorhaveri. Bilens filter fångar upp mängder med smuts och partiklar som till slut försämrar filtrets funktion. Det är på grund av sådana anledningar man ska göra service på bilen efter x antal mil (antalet skiljer sig från bil till bil). Ta för vana att kontrollera bilens olja och luftfilter med jämna intervaller så slipper du överraskningen senare.

kameraövervakning

Övervakning

Om du har en bil som du är väldigt rädd om, kan du skaffa kameraövervakning och larm i hemmet. Det är stor hjälp för polisen om bilen skulle skadas eller bli stulen. Det finns kameror som kräver minimalt med kabeldragning och som du kan installera själv.

Dock ska man vara medveten om kameralagarna. Du måste meddela polisen att du sätter upp kamerasystem, samt sätta upp en skylt som berättar att området är övervakat. Du får inte rikta några kamera så att de filmar platser utanför din egen egendom. Vill du slippa krångla med lagar och har garage kan du sätta upp kamerorna så de bara filmar inomhus, i garaget. Då är det i det privata hemmet och inga speciella lagar hindrar dig från att göra det.

Försäkring

Försäkring

Det är en självklarhet när man köper bil, men borde nämnas ändå. En trafikförsäkring gör att du har rätt att köra bilen på vägarna, en halvförsäkring betyder att om du hamnar i en olycka med någon annan, fixar försäkringen skadorna på den andres bil men inte din egen. För att försäkra din egen bil maximalt behöver du en helförsäkring. Om olyckan skulle vara framme så får du den hjälp du behöver.

Det finns också olika tillval att göra som kan vara intressant, såsom att få gratis hyrbil om bilen måste lagas eller att få lägre självrisk vid krock med vilt. Man brukar få rabatt om man samlar alla sina försäkringar på en plats, men det går också att söka runt på nätet och se vilka som ger de bästa förmånerna och priserna. Ta inte första bästa utan jämför ordentligt vilken försäkring som ger dig den bästa förmånen.